Ortodòncia Postural – Esportiva

L’Ortoposturodòncia, neologisme creat pel Dr. Michel Clauzade, parla de l’”art” d’alinear el cos del pacient, respecte el centre de gravetat, amb la teràpia d’oclusió dental.

Les dents sanes són essencials per a una bona postura i el control de l’estrès. La resistència somato-emocional, els problemes personals i assegurar un rendiment d’alta qualitat per l’atletisme és millorar la qualitat de vida de les persones. Cal tenir molt present que cada vegada que fem moviments dentaris, ossis, musculars, actuem sobre l’oclusió sigui conservant o extraient una dent i estem actuant sobre el SNC. Això pot no afectar al pacient, si és capaç de compensar-ho, adaptant-se a aquest canvi corporal i postural, o bé afectar-lo produint dolors musculars, ossis o altres com vertigen o mareig.

Cada dent conté neurones que informen al sistema nerviós central (SNC) de l’oclusió que manté la boca en cada moment. Per tant, l’oclusió forma part del sistema postural del cos format per tres components fonamentals interrelacionats:

  • El to muscular (l’estat de semicontracció permanent en què es troben els músculs estriats del cos).
  • La postura (com l’activitat reflexa d’un organisme respecte de la seva adaptació a l’espai És la posició que adopta el nostre cos per actuar, per comunicar-se, per aprendre, per esperar,…).
  • L’equilibri (depèn del sistema laberíntic i plantar i de tot un conjunt neurofisiològic que ha d’actuar en bones condicions ortoposturodoncia per mantenir diferents actituds o gestos, romandre immòbil o llançar el seu cos a l’espai, resistint l’efecte de la gravetat).

Ortodoncia Miofuncional Myobrace ®

FALTA LA EXPLICACIÓ

Ortodòncia lliure de metalls: Invisalign®

Creiem que la millor tècnica ortodòntica, sempre que no hi hagi alteracions esquelètiques, és la utilització de brackets (straight wire). Però molts pacients no volen, no toleren o tenen una incompatibilitat cap als aliatges metàl·lics d’aquests aparells. També és cert que en etapes avançades d’arcs d’acer, la rigidesa d’aquests pot crear un col·lapse a la respiració crani-sacra.

La idea d’utilitzar sèries d’alienadors per moure les dents no és nova en l’ortodòncia. El 1945 el Dr. Kesling va descriure per primera vegada el concepte de moviment dental a través d’una sèrie de fases individuals.

La Tècnica Invisalign®, és la nova forma d’alinear les dents de manera invisible, sense aparells metàl·lics, i sense restringir els moviments cranials. El tractament amb Invisalign® és el primer mètode que combina la ciència ortodòntica amb gràfics informàtics en 3D absolutament personalitzats per cada pacient.

Els alineadors estan fabricats amb un plàstic transparent i prim, policarbonat, pràcticament invisibles quan es porten durant tot el tractament, i cada 15 dies es canvien i fan un moviment de 0,25mm. Estan fets a mida per encaixar millor i poder moure les dents gradualment, segons un pla predeterminat i estudiat per l’ortodoncista, que es visualitza amb anterioritat en imatges 3D.

El moviment més fisiològic, que dóna temps i espai a l’os, lligaments, geniva que envolten a la dent a efectuar les seves remodelacions i que controla la força amb la que mou les dents cap a la posició correcta d’una forma gradual i amb la possibilitat de moure només aquelles dents que es necessiten, són els seus principals avantatges. A part tenim més estètica, millor higiene i menys dolor.